Opnå stor energibesparelse med en varmepumpe

Igennem de sidste 5 år er der sket en energirevolution i Danmark uden mange har lagt mærke til det. I takt med prisfaldet for solpaneler har flere og flere danskere taget teknologien til sig og fået installeret solcelleanlæg på boligens tag.

Langt de fleste har valgt en løsning med overkapacitet i forhold til husstandens årlige kW forbrug, da prisen for overskudsstrøm har været gunstig.

Den Danske regering indførte i slutningen af 2012 en ny lov, der udfaser fordelen ved at have overkapacitet på solpanelerne og det har fået mange til, at overveje selv at benytte overkapaciteten til opvarmning af boligen – ganske enkelt for at få et bedre afkast af investeringen i solcelleanlægget.

Luft til luft pumperne løser problemetspar energi med en varmepumpe

I takt med udviklingen er der kommet helt nye teknologier i luft til luft varmepumperne, så de i dag er langt mere energieffektive og yder flere 100% mere end hidtil. De er blevet “stuerene” for de miljøinteresserede og er i dag en af de mest miljørene varmekilder, en bolig kan opvarmes med.

Overkapaciteten på solpanelerne kan nu benyttes til energieffektiv opvarmning af boligen, så udgiften på opvarmingssiden kan minimeres til langt under 70% sammenlignet med traditionelle opvarmningskilder.

Selv uden solceller er varmepumperne i dag så effektive, at de er op til 5,5 gange så effektive sammenlignet med oliefyr eller traditionel elvarme.

Teknologien i en luft til luft varmepumpe

Den mest simple måde at forklarer funktionen i en varmepumpe, er ved at se på hvordan de køler på. Teknologien er opbygget, så pumpernes teknologi kan “vendes” så de enten køler eller varmer.
Kølingen fungerer efter samme princip som i et køleskab og det kender de fleste.

En væske med lavt kogepunkt, som bliver flydende når den sammenpressen, benyttes i et lukket rørsystem og ledes ind til en indeenhed, hvor væsken omdannes fra flydende form til gasform.
Under ændringen fra den flydende form til gas, sker en fysisk proces, som udnyttes til enten at køle eller varme. Se tegning.

Vendes processen, vil varmepumpen i teorien forsøge at nedkøle omgivelserne udenfor og den varme der opstår, benyttes til at varme indenfor.

Det hele foregår i en gentagen proces, hvor væsken konstant går fra flydende form under tryk, til gasform ved normalt atmosfærisk tryk.

I et køleskab sker nøjagtigt det samme. En væske komprimeres af en lille kompresser bag på køleskabet og sendes ind i køleskabet, hvor væsken ændre form til gas.
Gassen fordamper og trækker varmen fra køleskabet med sig ud, hvor den ledes igennem en lille radiator, der frigiver varmen til omgivelserne. Kompressoren trykker nu gassen sammen igen og den ændre for til væske.

De nyeste varmepumper er opbygget med så effektiv teknologi, at d yder 5,5 kW for hver 1 kW de tilføres.
Et oliefyr yder 0,7 kW for hver 1 kW energi, der tilføres.
Med andre ord – Du får 7,8 x mere varme ud af samme mængde energi sammenlignet med oliefyret.

Den mindre kendte luft til vand varmepumpe, spare mere energi

En for danskernes vedkommende mindre kendt og anvendt teknologi, er luft til vand varmepumperne.
De fungere efter samme princip, men frem for at varmen indblæses i boligen via en indenhed opsamles den i en varmtvandsbeholder, hvorfra den benyttes i huset til f.eks. varmt badevand eller gulvvarme.

Typen er endnu knap så energieffektiv og har i 2013 kun opnået A mærke – men trods det er pumperne langt mere energieffektive sammenlignet med traditionel elvarme.
Luft til vand pumperne er begyndt at vinde indpas i sommerhusområder, hvor en swimmingpool kan opvarmes for mindre end 50% af elvarme -og med fordele som f.eks. sms med det ugentlige forbrug, hvilket er en stor fordel, når huset har været lejet ud.
Kvaliteten er afgørende
Den store popularitet har skabt en stor efterspørgsel efter billige varmepumper og byggemarkederne er med på vognen. Her kan du få en luft til luft varmepumpe til godt halvdelen i indkøbspris af hvad de professionelle tager.
Der er dog stor forskel på pumpernes kvalitet og meget ofte vil de billige være med gammel teknologi, der medfører store problemer i det Danske klima.
De billige pumper er ganske enkelt ikke udviklet med formålet at varme. Nej de er lavet med henblik på at køle i de varme lande.
Problemerne opstår når varmepumpernes udedel udsættes for det Danske klima. Kommer temperaturen under 10 grader, vil de sætte sig fast i ventilatoren og et driftsstop med store problemer vil følge.

Det anbefales derfor, at varmepumpen tjekkes for holdbar teknologi ned til mindst -20 grader og derudover bør COP værdien (et begreb der dækker over ydelse) være på den rigtige side af 4,0 (des højere des bedre)

Energistyrelsen har gennemgået store dele af de luft til luft varmepumper, som forhandles på det Danske marked og set nærmere på om de overholder EU´krav til energieffektivitet og styrelsen egne retningslinjer.
Du kan se de modeller, som lever op til alle krav på Energistyrelsens hjemme side her.

Gå efter en professionel model

De billige varmepumper, er så billige og dårligt konstrueret, at de ikke er interessante, hvis du ønsker miljørigtig opvarmning og lave udgifter.
De yder ikke særligt godt og ser vi på den gennemsnitlige ydelse inkl. ydelse om vinteren, ligger de helt i bunden. De få tusinde kroner der spares på indkøbssiden, vil med andre ord hurtigt blive brugt på ydelsessiden og levetiden taget i betragtning, er de billigste varmepumper fra byggemarkederne en direkte dårlig investering.

Overvejer du en varmepumpe, kan vi derfor kun anbefale, at du ser dig om efter en professionel model fra f.eks. Panasonic eller LG, der er nogle af de helst store indenfor området.

Specielt Panasonics A+++ luft til luft varmepumpe kan varmt anbefales. Den sælges med 5 års totalgaranti, både på pumpen, men også på selve monteringen.

Årligt serviceeftersyn er et krav

Mange er ikke klar over at der medfølger et krav om årlig serviceeftersyn, når der installeres en varmepumpe i boligen.
Baggrunden for denne lov er bla. at luft til luft varmepumperne indeholder væsker, der kan forurene ved utæthed, gå i brand ved fejlmontering og brug samt blive yderst ineffektive ved utætheder i rørsystemet.
Mange overser i øvrigt faren ved at overspringe det lovpligtige serviceeftersyn – går der brand i installationen og har der ikke været service på, ja så dækker indboforsikringen ikke.

Det årlige serviceeftersyn koster omkring 1.000,00 inkl. moms og kan udføres af alle KMO certificerede firmaer i Danmark. De fleste VVS firmaer har certificeringen og det er derfor meget nemt at finde en leverandør til opgaven.

Få 3 tilbud på en varmepumpe

Når du overvejer en varmepumpe kan det bestemt også her betale sige, at se sig for før der investeres.
Det kan hurtigt blive et beløb på de anden side af de 15.000 hvis du vil have høj kvalitet og en A+++ pumpe.

En genial tjeneste vi kun kan anbefale på det varmeste, er Tjenestetorvets 3 tilbud.

Her indtaster du hvad du har behov for og får 3 uafhængige tilbud.

Det geniale er, at tilbudsgiverne jo er klar over, at de er i direkte konkurrence med 2 andre og derfor sætter prisen helt i bund for at få opgaven.

Klik herunder og udfyld.