Den lille flytteguide

flytteguideRigtigt mange af os der overvejer en energirenovering af boligen, gør det fordi vi flytter i en ny utidssvarende bolig – derfor får du også en lille flytteguide her.

Når du skal flytte, kan du desværre hurtigt komme til at stå med en fornemmelse af, at der er så mange praktiske ting, du skal huske, at det næsten fjerner glæden ved at skulle flytte til noget nyt. Hvis du sørger for at danne dig et overblik over de ting, du skal gøre, inden du flytter, bliver det noget nemmere at overskue processen. Herunder har vi samlet en række af de personer og myndigheder, som du skal sørge for at informere om din flytning.

Husk at ændre din folkeregisteradresse

Du skal fortælle folkeregisteret, at du flytter. Og ikke mindst skal du huske at gøre det senest 5 dage efter, du er flyttet. Hvis du glemmer det, kan du se frem til en bøde. Du kan let melde flytning online på Borger.dk.

Hvem skal jeg ellers oplyse om, at jeg flytter?

Det er desværre ikke sådan, at det er nok, at du blot melder din flytning til folkeregisteret. Det betyder nemlig ikke, at alle andre automatisk får besked om, at du er flyttet. Dog kan du være sikker på, at offentlige institutioner som SU-styrelsen og andre offentlige kontorer får besked om, at du er flyttet.

Men netop da ikke alle får besked om din flytning, er du nødsaget til for eksempel at give besked om flytningen til vand- og varmeleverandører, aviser du har abonnement på, tandlæge og arbejdsgiver for blot at nævne nogle af de steder, der ikke automatisk får besked.

Meld din flytning til postvæsnet i god tid

Det er rart at kunne modtage posten med det samme, når du er flyttet ind det nye sted. Derfor skal du sørge for at fortælle posten, at du flytter. Hvis du gerne vil være sikker på, at posten kommer rettidigt frem, skal du huske at gøre posten opmærksom på, at du flytter senest 5 hverdage, inden det sker.

Det er en rigtig god idé at ændre adressen hurtigt. Så har posten god tid til at få omadresseret din post. Du kan melde flytning online på eposthuset. Husk også at sætte alle lejlighedens eller husets beboeres navne på postkassen, når I er flyttet ind.

Skal jeg vælge ny læge?

Når du flytter, kan det ske, at du skal vælge ny læge. Reglerne om lægevalg er afhængige af, hvor langt du flytter væk fra nuværende adresse. Du skal vælge en læge, der bor maksimalt 15 kilometer fra dig, så hvis du blot flytter rundt om hjørnet, kan du bibeholde din nuværende læge.

Husk at aflæse forbrug af vand, varme og el/gas

Det er vigtigt, at du sørger for at få aflæst forbruget det sted, du flytter fra. På den måde kan du være sikker på, at du ikke kommer til at betale for mere, end du har brugt. Hvis huset eller lejligheden skal stå tomt i en periode, kan der også lukkes for vand osv., indtil en ny beboer flytter ind

Kan jeg få boligstøtte?

Står du og skal flytte ind i en lejebolig, har du mulighed for at søge om boligstøtte. Boligstøttens eventuelle størrelse afhænger af husstandens indkomst og lejens størrelse. Det er Udbetaling Danmark, som beregner og udbetaler støtten. På deres hjemmeside kan du læse mere om muligheden for boligstøtte.

Efterlad boligen ryddet og ren

Hvis du gerne vil undgå at komme til at betale for rengøring af lejlighed eller hus, er det en god idé, at du sørger for at efterlade stedet pænt og ryddeligt. Det kan være, at du ikke kan overskue det eller af andre grunde ikke har mulighed for at rengøre stedet. Sørg da for at alliere dig med et rengøringsfirma, som kan forestå rengøringen. På den måde risikerer du ikke – som lejer – at udlejer trækker penge fra dit depositum til rengøring.